Топ ракетата на България Григор Димитров победи италианеца Томас Фабиано със 7:6

...
Топ ракетата на България Григор Димитров победи италианеца Томас Фабиано със 7:6
Коментари Харесай

Блестящ Григор срази италианец и стигна 1/8-финал на Australian open

Топ ракетата на България Григор Димитров победи италианеца Томас Фабиано със 7:6 (7:5), 6:4, 6:4 в среща от третия кръг на Откритото състезание на Австралия.

ПЪРВИ СЕТ

Григор стартира солидно с две бързи точки след невърнати сервиси, а за 40-0 завоюва атрактивно разиграване, в което импровизира с бекхенд-слайс воле и приключи с елегантен уинър от фохенд по правата. Съперникът му взе една точка след негова неточност, само че последвала замяна от бекхенд докара до топка в мрежата от ракетата на Фабиано - 1:0 гейма.

Димитров не откри корта с първия си ретур, само че по-късно принуди италианеца да сбърка в разиграване от главната линия, в което Григор сменяше темпото със слайсове от бекхенд. Последва ретур в мрежата, а Фабиано след това съумя да разноски българина няколко пъти по ширината на корта и въпреки всичко да го принуди да сбърка за 40-15. Грешка от форхенд в средата на полето обезпечи продобиване на подаването на италианеца - 1:1.

С близо 200 км/ч по диагонала в полето за тъждество Григор записа първия си ас, а по-късно добави и още един невърнат сервис - отново по диагонала. Комбинация сервис по диагонала и форхенд по правата се оказаха задоволителни за трета поредна лесна точка, а начален удар по правата в полето за преимущество не бе отразен и небрежно Димитров поведе още веднъж с 2:1.

Грешка от бекхенд приключи серия от няколко отлични дълбоки удари от тази страна на българина при започване на идващия гейм, а след това форхенд-ретур излезе също малко в навън за 30-0. Фабиано сервираше чудесно и затрудни още веднъж Григор по правата, след което добави и добре ориентиран начален удар към бекхенда на съперника, с цел да възвърне паритета - 2:2, написа Sportal.bg.

Първият бекхенд-уинър по правата на Димитров предизвика овации от публиката, а той бе последван от ас номер 2 в полето за тъждество. Последва бекхенд в мрежата, само че солидният начален удар обезпечи на българина две следващи точки без разиграване, с цел да стане резултатът 3:2.

 

Малко по-продължително разиграване от главната линия приключи с форхенд в мрежата на Фабиано за 0-15, след което търпението на Григор при замяна от тази страна на ракетата също се оказа ползотворно, тъй като италианецът сбърка още веднъж - 0-30. Димитров продължи да бъде порядъчен и да пласира вярно ударите си, без наложително да търси уинър, което му се отплати с три шанса за брейк след нова топка в мрежата от ракетата на съперника. Българинът заложи за следващ път на форхенди по противоположния диагонал, търсейки бекхенда на Фабиано и напълно скоро грешката пристигна, а с нея и пробивът на нула - 4:2.

Страхотен контриращ бекхенд на италианеца и първата двойна неточност на Димитров доведоха до 0-30 и нещо като мини спешна обстановка, която бе затвърдена в идващия миг. Фабиано направи нападателен и бездънен ретур и излезе на мрежата, с цел да приключи с воле и да се възползва от моментите, в които първият сервис на Григор не влизаше. Ас номер 3 отрази първия брейк-бол, а страховит въртелив втори начален удар към полето за тъждество свърши работата за втория. За страдание, Димитров не се настройки добре за идващото си отиграване след ретура на италианеца и прати топката в мрежата, с цел да допусне рибрейк - 4:3.

Фабиано се движеше сносно по корта и искрено стартира да рискува с ударите си, записвайки един от редките си уинъри от форхенд по противоположния диагонал за 15-0. Григор обаче му опонира с удивителен и несъзнателен бекхенд-слайс, трансформирал се в ретур, поради невероятното назад въртене на топката. Поредният форхенд по противоположния диагонал на италианеца отново затрудни Димитров и този път слайсът му не сполучи - 30-15. Първата ни ракета се ядоса, когато загуби замяна от средата на корта на форхенди, само че незабавно по-късно блесна с ретур уинър от бекхенд по противоположния диагонал от полето за тъждество. Фабиано осъществя първия си ас, хващайки с малко линията, с цел да избегне заплахата - 4:4.

Ас номер 4 и невърнат сервис към полето за преимущество небрежно доведоха до 30-0 за Димитров, а в идващото разиграване бекхенд по правата на италианеца излезе в навън. Отличен втори сервис по правата хвана неопитен Фабиано и за по-малко от минута Григор още веднъж дръпна с 5:4.

Освободеният италианец впечатли с форхенд по много пай диагонал от неловко състояние, с което подсказа, че не се тормози да играе рисковано, даже когато сервира за оставане в сета. Хубав ретур на Григор принуди съперника да сбърка от бекхенд, само че по-късно той не се възползва от различен бездънен ретур и прати форхенд в мрежата за 40-15. Нов форхенд по противоположната права излезе в навън и резултатът бе подравнен на 5:5.

Следващият гейм стартира неприятно с втората двойна неточност на българина, само че пък той незабавно компенсира с прелестен бекхенд-уинър по правата - неговия десети печеливш удар в срещата досега. Последва не по-малко извънредно осъществяване, когато Григор водеше разиграването, нападна мрежата и инстинктивно пласира неспасяемо деми-воле от бекхенд. Невърнат втори сервис по диагонала в полето за преимущество докара до 40-15, а още един невърнат втори сервис - в тялото - обезпечи най-малко тайбрек при 6:5.

Форхенд по противоположния диагонал на Фабиано се очерта като най-хубавия му удар в първия сет и точно с него той дръпна с 15-0, а добави още една точка посредством втория си ас по диагонала в полето за преимущество. Подсечен бекхенд-ретур не откри очертанията на корта, а нападателен форхенд по диагонала на италианеца му заслужи присъединяване в тайбрек - 6:6.

Григор стартира " дългия гейм " с директна точка от сервис (невърнат) по правата в полето за тъждество, след което се възползва от втори начален удар на Фабиано - нападателен форхенд-ретур по противоположния диагонал и след това завършващо бекхенд-воле на мрежата при оптимално удължаване за мини-пробив. Фабиано се регистрира в идващото разиграване, с помощта на добър сервис, а Григор съобщи преимуществото си с форхенд по правата, който излезе в навън - 2-2. Комбинация сервис по диагонала с форхенд-уинър въпреки всичко изведоха Димитров напред, въпреки и към този момент без мини-брейк. Фабиано направи два положителни сервиса и поведе за първи път в тайбрека с 4-3, само че Димитров бързо изравни с нова композиция от начален удар и мощен форхенд. Невърнат втори сервис към бекхенд страната докара до 5-4 за първата ни ракета, който след това не можа да размине излезлия на мрежата съперник и сбърка комплициран форхенд в придвижване. Грешка от бекхенд на Фабиано, който този път не се оправи със слайса на Григор, докара до първия сетбол, а той го осъществя с прелестен невърнат сервис по диагонала в полето за преимущество - 7:6(5) за 46 минути игра.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР